Види змішувачів для кухні

01 Лютого
2022

Всупереч поширеній думці, найбільш відвідуване місце на кухні, це не плита і не холодильник, а раковина. У ній ми готуємо інгредієнти для приготування страв, в ній же миємо посуд та руки після приготування та прийому їжі.

І якщо з вибором самих раковин все більш-менш зрозуміло, то покупка змішувача може спричинити складнощі. На сьогодні існує безліч видів кранів для кухні, кожен з яких відрізняється своїми особливостями та рекомендаціями щодо використання. 

КУХОННИЙ ЗМІШУВАЧ FRANKE MARIS З ВИНОСНИМ ШЛАНГОМ CHR

Типи змішувачів для кухні: критерії вибору

Матеріал

У якості матеріалів для виготовлення кранів на кухню може використовуватися:

  • метал;
  • кераміка;
  • натуральний камінь.

Серед найбільш популярних металевих виробів варто відзначити латунні крани, а також хромовану та нержавіючу сталь. 

ЗМІШУВАЧ ДЛЯ КУХНІ З РЕФЛЕКТОРНИМ ВИЛИВОМ LIDZ (CRM) 44 80 008F-4

Бронза та латунь вважаються найбільш якісними матеріалами. Вони не бояться миючих речовин з активним хімічним складом та відрізняються тривалим терміном служби. Щоправда, і ціна таких виробів вища за аналоги. 

Хром також не боїться побутової хімії. На відміну від латуні, яка використовується у класичних інтер'єрних стилях, хром підходить для сучасного дизайну.

Що стосується нержавіючої сталі, то вона поступово втрачає популярність. Вся справа в швидкому зношуванні покриття, яке при постійному контакті з водою втрачає свої захисні якості. Також нержавіюча сталь досить крихка в порівнянні з двома вищеназваними матеріалами.

ЗМІШУВАЧ ДЛЯ КУХНІ ОДНОРИЧАЖНИЙ HANSGROHE TALIS M54

Головний плюс кераміки – привабливий зовнішній вигляд. Проте вона не може похвалитися міцністю, але коштує чимало. Аналоги з полімерів, хоч і не бояться ударів, але також прослужать не надто довго.

Змагатися у якості з латунню може тільки натуральний камінь. Гранітні моделі неймовірно міцні, вони не бояться вологи та хімії, а також легкі у догляді. Мінус – дуже висока ціна змішувачів із каменю. На ринку існує безліч моделей зі штучного каменю, які практично не поступаються в характеристиках натуральному матеріалу, але значно нижчі в ціні.

Особливості управління

Види змішувачів для кухні за способом керування поділяються на:

  • одноважільні;
  • кран-буксові;
  • сенсорні.

Одноважільні моделі управляються за допомогою одного важеля-перемикача і поділяються на картриджні та кульові. 

Перші оснащуються спеціальним картриджем із дисками з металокераміки, які кріпляться під перемикачем. При повороті перемикача диски будуть рухатися, відкриваючи та закриваючи отвори для подачі води. У закритому положенні обидва «шлюзи» захлопуються. 

У кульових моделях використовується кулька з порожнечею та трьома отворами. Два з них працюють на впуск гарячого та холодного потоків, третій – подає змішану воду.

КУХОННИЙ ЗМІШУВАЧ FRANKE NOVARA-PLUS GRAFIT

Кран-буксові змішувачі – це класичні крани з двома вентилями, кожен із яких відповідає за окремий потік води. З ними ви отримуєте можливість індивідуального регулювання температури води.

У сенсорних змішувачах ви не торкаєтеся крана для подачі води. Він управляється за допомогою спеціальних датчиків, які реагують на тепло, світло чи звук. Вони часто оснащуються терморегулятором, який виставляє оптимальний температурний режим.

Форма та висота виливу

Описуючи види кухонних кранів за формою виливу, варто згадати прямі та вигнуті гусаки. Останні можуть оснащуватися виливом з плавним або кутовим вигином. 

Що стосується висоти, то виливи можуть бути високими та низькими.

Низькі часто мають пряму форму та підходять для дрібних раковин. Високі моделі використовуються з глибокими мийками, тому що їхні борти не дадуть бризкам розлітатися по столу.

Високий вилив є кращим, так як він зручніший для миття великого посуду (каструль, сковорідок і т.п.).

ЗМІШУВАЧ ДЛЯ КУХНІ QTAP LIPNO 9023101UC

Конструкція виливу

За типом конструкції гусаки діляться на:

  • цілісні;
  • гнучкі;
  • телескопічні.

Цілісні виливи литі, і напрямок струменя води можна змінювати тільки поворотом гусака вліво-вправо. 

Гнучкі крани дозволяють змінювати геометрію виливу. Вони можуть "зашиватися" гофрованим металом або випускатися з відкритою силіконовою трубкою. 

Телескопічні моделі включають три складові частини: порожню трубку литої конструкції, гнучкий шланг, який вставляється в цю трубку, і лійку на кінці шланга.

КУХОННИЙ ЗМІШУВАЧ FRANKE ACTIVE PLUS DOC BLACK З ВИНОСНИМ ШЛАНГОМ

Рекомендації щодо вибору змішувачів для кухні

Перед покупкою крана на кухню потрібно визначитися з усіма наведеними вище параметрами. При цьому ви можете скористатися нашими підказками:

  1. Хромовані вироби чудово виглядають у стилях хай-тек, мінімалізм та індастріал, тоді як латунь та бронза підійдуть до провансу та інших класичних стилів.
  2. Плюс кран-буксових конструкцій у їхній надійності, при цьому вони поступаються у зручності використання одноважільним моделям, у яких вам не доведеться щоразу регулювати температуру води.
  3. Сенсорні змішувачі з терморегулятором не рекомендується вибирати для кухні, тому що вам може знадобитися то холодна, то гаряча вода.
  4. Бажано, щоб сопло виливу трохи заходило за центр раковини (так набагато зручніше мити посуд).
  5. Якщо вам часто доводиться набирати воду у великі ємності на кухні, ідеальним вибором буде телескопічний кран.
  6. Для миття каструль та іншого габаритного посуду краще вибирати змішувачі з високим виливом.
  7. Кран на дві води виправданий у разі встановлення очисних фільтрів під миттям.

ЗМІШУВАЧ ДЛЯ КУХНІ GROHE MINTA SMARTCONTROL 31613A00

Важливо! Ви можете заощадити на функціональності змішувача (сенсор, підсвічування, терморегулятор), але не на якості матеріалів та надійності конструкції. Це сантехнічне обладнання знаходиться в зоні ризику через щоденне використання та постійний контакт з водою, тому варто вибирати надійні вироби від перевірених виробників.

Хороший вибір змішувачів на кухню ви знайдете в інтернет-магазині ТУК-ТУК. Наші консультанти допоможуть вам визначитися з моделлю, порадивши оптимальний варіант з урахуванням ваших побажань та умов експлуатації.